Hoe regel ik opleidingsbudget binnen mijn organisatie?

Hoe regel ik opleidingsbudget binnen mijn organisatie?

Wist je dat veel organisaties een potje geld hebben waarmee je seminars en opleidingen kunt volgen? Daarmee kun je je skills en (zelf)kennis een flinke boost geven. Grote kans dat er ook zo’n bedrag voor jou gereserveerd is binnen je organisatie. Hoe kom je daarachter? En als er geen potje is, hoe regel je dan alsnog budget?

45% van budgetten niet benut

Het aantal werknemers met een opleidingsbudget is in de afgelopen jaren verdubbeld. Meestal is er 700 tot 1500 euro per persoon per jaar beschikbaar. Toch blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWN dat 45% van alle budgetten niet wordt gebruikt.

Veel werknemers weten helemaal niet dat er zo’n opleidingspotje bestaat. Of het is gewoon te ingewikkeld en onduidelijk hoe je er aanspraak op maakt. Zonde!

Check waar jij recht op hebt

Hoe weet je of jij geld kunt krijgen voor seminars en scholing? Vaak zijn er algemene regels binnen een organisatie over het volgen van opleidingen. Dit kun je checken door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan. Of navraag te doen bij HR of bij je manager. Een andere optie is om in je CAO te duiken. Daarin zijn bijna altijd afspraken gemaakt over scholing. Meer duidelijkheid nodig? Vraag het na bij de vakbond, daar zijn ze voor!

DenkProducties zaalimpressie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 tips om je manager te overtuigen

Heb je geen opleidingsbudget? Of moet je eerst betogen waarom je er gebruik van wilt maken? Dan zijn er een aantal belangrijke tips om je manager te overtuigen.

Tip 1: Sluit aan bij de strategie en kernwaarden
Een opleiding die matcht met de doelen en prioriteiten van het bedrijf krijgt het makkelijkst budget. Dus pak jullie kernwaarden en huidige strategie er nog eens bij. Welke haakjes bieden die voor het programma dat je graag wil volgen?

Voorbeelden
MBA in één dag sluit perfect aan op 'professionalisering' 
Teamintelligentie is 100% match met 'teamwork' of 'samenwerking'

Tip 2: Wat levert het op?
Leg uit wat je gaat leren en wat je kunt bereiken met de nieuwe kennis en skills die je opdoet. Maak concreet wat jij (anders) gaat doen na het seminar en wat dat oplevert voor jouw team of bedrijf. Formuleer een duidelijk leerdoel dat aansluit bij de organisatie.

Tip 3: Blije werknemer, blije baas
Een handig argument: regelmatig bijscholen zorgt ervoor dat je duurzamer inzetbaar wordt. Je wordt flexibeler, blijft vakbekwaam en presteert beter. Ook zorgt persoonlijke ontwikkeling voor meer motivatie en werkplezier. Met als resultaat meer betrokkenheid en energie en je werk. Win-win!

Tip 4: Draag jouw steentje bij
Kun je jouw nieuwe kennis of skills overdragen op collega’s? Doen! Hoe meer mensen profiteren van de investering, hoe aantrekkelijker het voor je werkgever wordt. Ook kun je aangeven dat je bereid bent in je eigen tijd bij te scholen als de baas betaalt.

Tip 5: Vraag collega’s om hulp
Zijn er collega’s die eerder een seminar of opleiding hebben gevolgd? Vraag hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Ook is het goed om het onderwerp bespreekbaar te maken in een vergadering. Leg uit wat het belang van opleidingsmogelijkheden is voor het hele team of de organisatie. 

Door: Diede Wieman  -   - 

Misschien vind je dit ook leuk