3 persoonlijke dingen die je nog niet wist over de Obama’s
Michelle Obama was 17 april in Amsterdam voor haar boektour. Naast levenslessen deelde ze ook een hoop grappige anekdotes. De drie leukste op een rij!Verder lezen
17 april was Michelle Obama in Nederland. Ze gaf een interview over haar boek 'Becoming', nu al de bestverkochte autobiografie ooit. De zaal van de ZiggoDome zat afgeladen vol. Tijdens het interview deelde Michelle veel persoonlijke verhalen en was ze openhartig over alle tegenslagen en onzekerheden waar ze mee heeft geworsteld. Dit zijn de 3 belangrijkste levenslessen die ze met het publiek deelde.
Michelle sprak tijdens het interview veel over kinderen en opvoeding. "Geef kinderen alle mogelijkheden die ze nodig hebben om te excelleren. Kinderen zijn slim en hebben ontzettend veel door. We moeten ze niet behandelen alsof ze ontwetend zijn, maar helpen groeien door ze serieus te nemen en tegen ze te praten zoals tegen een volwassene."
De kracht van meisjes
Nog vuriger wordt Michelle als het gaat over hoe we meisjes moeten opvoeden: "Meiden zijn geen kwetsbare wezens die je goed moet beschermen. Leer ze om voor zichzelf op te komen. Dat ze sterk zijn. Meiden kijken niet alleen naar vrouwelijke rolmodellen, maar juist naar vaders en sterke mannen. Zij kunnen meiden stimuleren om hun eigen stem en kracht te ontwikkelen."
Competitieve vrouwen
Michelle is altijd competitief geweest. Ze wilde de beste zijn en bewijzen dat ze het wél kon, maar als meisje stuitte ze vaak op weerstand: "Ik wilde excelleren, iets wat we vooral meisjes in deze maatschappij vaak af willen leren. Ze krijgen vaak te horen dat ze stiller moeten zijn, niet in discussie moeten gaan en zich moeten gedragen. Soms accepteert de maatschappij competitieve vrouwen niet. Daar moet je doorheen. Het idee dat dat niet hoort, is een leugen.”
Michelle vertelde uitgebreid over de hordes die zij moest overwinnen in haar weg naar succes: “Een groot deel van mijn leven draaide om het overwinnen van mijn twijfels. Wij vrouwen weten al vroeg dat we worden ondergewaardeerd. Zwarte kinderen weten dat er weinig van ze wordt verwacht. Ik had het geluk dat mijn moeder voor me opkwam, maar heel veel mensen hebben dat niet."
Accepteer je twijfels en duw er doorheen
"Je moet je onzekerheden en twijfels onder ogen zien. Daarna kun je ze uitdagen: test of ze terecht zijn. Alleen jij kunt bepalen of jij iets kunt of kan bereiken. Niemand anders. Laat niemand jouw standaarden lager zetten dan jij verdient. Duw door je angsten heen en vertel aan anderen wat je wil en wat je kan. Ga aan de tafels zitten bij the big guys, want er bestaat niet zoiets als er 'niet bijhoren'."
Geef tegengas en spreek je uit
"Er zijn altijd wel mensen die iets van je vinden of tegen je zijn. Het snijdt als mensen iets negatiefs zeggen, je mening verdraaien of je expres verkeerd begrijpen. Dat blijft altijd pijn doen, maar de oplossing is niet dat te negeren. Soms moet je je uitspreken: 'Stop. Laat me met rust. Gun mij mijn stem, mijn mening, laat me meedoen, hou me niet tegen.'"
Tot slot vroeg de interviewer naar het belangrijkste advies dat Michelle de zaal wilde meegeven. Daar ging Michelle in op wat eigenlijk de kern is van haar boek: 'Your story is your power'.
Er is niet één manier om goed te zijn
“Your story is what you have. It’s what you’ll always have. Je moet geloven dat jouw eigen verhaal belangrijk is en dat daar jouw kracht in zit. Er is niet één manier om een goed mens te zijn. Er is niet één manier hoe je eruit moet zien of hoe je je moet gedragen."
Stop met verstoppen
"We leren vaak al zo vroeg om onszelf te verstoppen omdat we niet goed genoeg zouden zijn vanwege ons uiterlijk of onze achtergrond. Maar als we ons open durven te stellen en onze verhalen met elkaar delen, leren we pas écht hoe het is om mens te zijn."
Word wie je bent
"Vertel jouw verhaal aan je kinderen, je collega’s, je familie. Dat is hoe je jouw stem vindt en hoe je wordt wie je bent. We moeten ons goed voelen over onszelf. Wees niet bang om je open te stellen. Wees moedig. Wees hoopvol. We zijn het verplicht aan de volgende generatie om hoopvol en optimistisch te zijn."