In je werk als leidinggevende moet je veel beslissingen nemen. Die probeer je uiteraard goed te onderbouwen, maar vaak doe je een beroep op je intuïtie of gevoel. Hoe weet je dan wel of je de juiste keuzes maakt?
Nieuw meesterwerk van Daniel Kahneman: Ruis
Op zijn 87e levensjaar komt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman met een nieuw boek: Ruis. De langverwachte opvolger van Thinking Fast and Slow. Kahneman en zijn 2 co-auteurs introduceren een nieuw begrip in de psychologie van beslissen: Ruis (Noise). Een beslisser heeft last van ruis als zijn/haar besluit wordt beïnvloed door ogenschijnlijk willekeurige factoren. Die kunnen zo basaal zijn als een slechte nachtrust of een knorrende maag. Maar de gevolgen zijn groot.
Video: zo krachtig is Ruis Leuk om te kijken: in 2017 lichtte Kahneman al een tipje van de sluier op over zijn onderzoek naar Ruis tijdens een seminar van Ben Tiggelaar bij DenkProducties. Hij vertelde over een onderzoek dat hij aan het doen was bij een verzekeraar.
Kijk even mee:
Bij deze 5 beslissingen heb je grote kans op Ruis
Wanneer kun je last hebben van Ruis? Bij deze 5 soorten beslissingen:
Vormen van een eerste indruk Er komt iemand pitchen of solliciteren. Hoe bepaal je of die persoon de juiste match is?
Maken van een inschatting voor budget of tijd Je moet een planning maken of een begroting indienen. Hoe weet je of prognose klopt?
Beoordelen van prestaties van collega’s Je wil weten of iemand naar behoren presteert. Hoe krijg je daar een loepzuiver beeld van?
Doorhakken van complexe knopen Hoe maak je een heldere keuze bij complexe situaties met veel grijstinten?
Interpreteren van cijfers Cijfers lijken objectief maar dat zijn ze allerminst. Heb je wel een scherp cijfergevoel?
Hoe verklein je de kans op Ruis?
Als Ruis zo’n belangrijke factor is in het nemen van beslissingen, dan willen de manieren om Ruis te verminderen. Kahneman geeft veel mogelijkheden. Wij lichten er hier drie uit:
#1: knip je beslissingsproces in stappen Als je een besluit opdeelt in kleine, geïsoleerde deelbesluiten die je afzonderlijk beoordeelt, verklein je de ruis. Zie hier een uitleg van Kahneman zelf:
#2: The Power of Gossip In dit verborgen videofragment laat Kahneman zien hoe je beter kunt beslissen door ‘te leren van de fouten van anderen’. Hij noemt dat ‘The Power of Gossip’. Constructief roddelen:
#3: Leg je besluit langs deze checklist Om je besluit veel beter overwogen te nemen, is het slim om jezelf 12 kritische vragen te stellen:
Ruis is onhandig, maar oplosbaar
Conclusie: Ruis is te belangrijk om te negeren omdat het onze beslissingen zo sterk kan beïnvloeden. Maar anders dan bij bijvoorbeeld hardnekkige biases, zijn er bij Ruis wel degelijk manieren om het te bestrijden. Ga dus op Ruis-jacht!
Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman verwierf wereldfaam met zijn megaseller ‘Thinking Fast and Slow’. In 2021 is Kahneman terug met een nieuw boek: Noise (Ruis). In dit artikel de belangrijkste inzichten. Verder lezen
Hans Janssen, oprichter van DenkProducties, schreef een aantal artikelen voor het boek 'Het evenement dat niemand wil missen' van Erik Peekel. Lezen? Verder lezen