Brené Brown: kwetsbaar zijn is juist moedig en professioneel

Brené Brown: kwetsbaar zijn is juist moedig en professioneel

Brené Brown verwierf wereldfaam met haar TED talk ‘The Power of Vulnerability’. Die talk is inmiddels 60 miljoen (zes-tig-mil-joen!) keer bekeken en behoort tot de 5 meest bekeken TED talks aller tijden.

Brené houdt een warm pleidooi voor meer kwetsbaarheid. Ook voor ondernemers en leiders.

Hoe zit dat precies?

Kwetsbaar zijn is moedig …

Kwetsbaarheid is de andere kant van de medaille van veel eigenschappen die we stoer vinden. Voorbeeld: we willen dat onze leiders en onze medewerkers moedig zijn. Dat ze hun comfort zone durven te verlaten om prestaties te bereiken die ze zelf niet voor mogelijk hielden.

Toch? Brené is helder:

‘There is no courage without vulnerability’

~ Brené Brown


Immers
: een kenmerk van moed is dat je dingen doet ‘waarvan je eigenlijk niet weet of je dat kan’ en juist daarvoor is kwetsbaarheid nodig. Erkennen dat je iets wellicht nog niet kan of durft. En het dan toch doen. Dat is moed. En alleen daarmee kom je tot topprestaties.

… maar moet wél professioneel zijn


Een zeer belangrijk kenmerk van kwetsbaarheid op je werk is: het moet wél professioneel zijn. Kwetsbaarheid betekent NIET ‘alles maar laten gaan en al je twijfels en onzekerheden delen’.

‘Vulnerability without boundaries is very unprofessional’

~ Brené Brown


Je stelt hele duidelijke grenzen

  • Op welke punten ben ik zeer gedecideerd en vol vertrouwen
  • Waar kan ik binnen die grenzen mijn kwetsbaarheid laten zien

Luister naar Brené hierover in deze podcast:



Brené Brown was live in Amsterdam

Het was haar allereerste ‘live and in person’ optreden in Nederland: 27 september was Brené Brown in Amsterdam. In het echt. Bij het Amsterdam Business Forum 2024.

Heb je deze editie gemist? Wees dan niet getreurd want voor Amsterdam Business Forum 2025 hebben wij weer een programma met wereldklasse sprekers voor je samengesteld. 

Klik hier voor meer informatie

Lees ook