Jos Burgers en Ben Tiggelaar over Adam Grant
Waar halen nationale topsprekers als Jos Burgers of Ben Tiggelaar hun inspiratie toch vandaan? In dit blog lees je wat ze leren van Adam Grant.Verder lezen
Adam Grant is psycholoog en de nummer twee leiderschapsdenker ter wereld van dit moment. Een science rockstar! Deze inzichten komen uit een video van 8 minuten die bol staat van de adviezen over iets dat veel leiders lastig vinden: feedback geven
Saillant: er is één punt in de video dat het meest wordt teruggekeken. Dat is waar Adam 19 woorden geeft voor meest effectieve feedback.
(spoiler alert … onderin dit artikel vind je die 19 woorden)
Maar die video heeft veel méér geweldige inzichten.
8 minuten is een eeuwigheid voor tik-tokkende pubers, maar voor jou als serieuze leider die beter wil worden in feedback, zijn het acht minutenwell spent.
In deze video geeft Adam Grant je:
✅ 2 valkuilen
✅ 1 ontmaskering
✅ 3 tips
✅ 19 powerwoorden
Eerst een paar fundamentele inzichten. Te beginnen met: twee valkuilen voor leiders feedback willen geven. Zij nemen vaak één van deze twee rollen aan, die beiden niet goed zijn:
❌ = Cheerleader. Een cheerleader strooit met complimenten en aanmoedigingen. Maar: onderzoek toont aan dat het versterken van sterke punten kan leiden tot arrogantie, slordigheid en overmoed.
❌ = Criticus. De ideale manier om mensen te kleineren en hun groei te stoppen. Leiders willen graag laten zien dat ze veeleisend zijn en ambitie hebben, maar vertalen dat met een overdreven focus op dingen die niet goed gaan. Dat werkt niet.
Wat werkt wel?
Wees géén chearleader, géén criticus, maar een ✅ coach. Dat is fundamenteel anders. Want een coach ziet potentieel en ondersteunt mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Een coach helpt om sterke punten te ontdekken maar zelfoverschatting te vermijden. Signaleert zwakke punten maar voorkomt dat je ontmoedigd wordt om ze te ontwikkelen.
Volgend inzicht: de ‘complimenten-sandwich’ formule voor feedback werkt NIET. Veel mensen hanteren die formule omdat ze hebben geleerd dat het zo moet: éérst een compliment om het gesprek goed te starten, dán de kritiek en als warme afsluiter tóch weer een compliment.
Dat werkt niet:
- Mensen met weinig zelfvertrouwen, onthouden alleen de kritiek
- Mensen met veel zelfvertrouwen, vergeten of negeren de kritiek
Wat en hoe dan wel? Dat is het volgende item.
Adam geeft 3 tips voor feedback op het juiste moment op de juiste vorm en met het juiste doel
1. Moment: niet wachten tot beoordelingsgesprekken, maar geef hem real time. Als je wacht tot het beoordelingsgesprek, komt kritiek als een verrassing ('waarom kom je er nu pas mee?') en hebben mensen vaak een andere herinnering van wat er gebeurde. Dus: meteen real time doen.
2. Vorm: stop met de feedback sandwich: compliment – kritiek – compliment. In plaats daarvan, open het gesprek met: ‘Ik wil een paar dingen met je bespreken. Dingen waarvan ik vind dat je ze heel goed doet en een paar dingen waarvan ik denk dat het beter kan. Waar wil je mee beginnen?’. Hiermee geef je de ander regie over het gesprek én creëer je de open sfeer die nodig is.
3. Doel: Stop met het beoordelen van de persoon, richt je alleen op gedragsverandering. Als je ‘mensen’ beoordeelt, kwets je ego's. Als je ideeën geeft voor verbetering, dan help je echt.
En dan nu zoals beloofd ….
De powerzin van 19 woorden die je gebruikt zodat mensen maximaal openstaan voor commentaar of feedback
Dat is deze:
Zeg deze zin vóórdat je een boodschap brengt die mensen ‘op de juiste waarde’ moeten schatten. Hiermee zeg je:
- Ik heb plannen en verwachtingen voor je
- Ik weet zeker dat je dit ook kunt
- Daarom geef ik deze inzichten aan je
Maak er een zin van die bij jou past. Maar wel deze toon aanslaat.
Succes met het verbeteren van jouw feedback. Je mensen gaan er veel aan hebben. En jij daardoor ook!